Sommelier jest wąską specjalizacją zawodu kelnera i wymaga długofalowej nauki. Choć jeden kurs nie czyni kelnera sommelierem, warto skorzystać ze szkoleń na temat win, bowiem każdy szanujący się kelner zna dobrze asortyment karty win lokalu, w którym pracuje, potrafi opowiadać o nich, doradzać i serwować. Kurs kelnerski na temat win trwa najczęściej 2-3 dni, z czego pierwszy dzień poświęcony jest wykładom, nabyciu wiedzy koniecznej do obsługi gościa. W ciągu kolejnych dni prowadzimy warsztaty serwowania poszczególnych win. Poniżej prezentujemy najważniejsze elementy naszych kursów kelnerskich na temat win:

  • jak barwnie opowiadać o winie,
  • jakie informacje znajdują się na etykiecie,
  • produkcja win,
  • czynniki wpływające na smak wina,
  • podział i charakterystyka win,
  • klasyfikacje win w najpopularniejszych krajach na świecie,
  • jak dobierać wina do potraw,
  • jak prawidłowo serwować wino