Mistrzowska Szkoła Kelnerów Polskich

Mistrzowska Szkoła Kelnerska, Kurs Kelnerski

- Barman -

Kurs barmański ma na celu zapoznanie uczestników z popularnymi napojami alkoholowymi i koktajlami. Kelner nie musi posiadać wiedzy tak szerokiej jak wykwalifikowany barman, jednak powinien znać sposoby tworzenia i komponowania koktajli, zwłaszcza tych najpopularniejszych zwanych "klasykami". Goście restauracji oczekują, że kelner nie będzie odsyłał ich do baru, a będzie potrafił fachowo opowiedzieć o oferowanych trunkach, dobrze doradzić w wyborze, pomoże dobrać koktajle do zamawianych potraw. Szkolenia barmańskie są połączeniem teorii, warsztatów i paneli degustacyjnych. W ramach naszych szkoleń barmańskich zapewniamy potrzebne produkty i profesjonalny sprzęt barmański. Poniżej prezentujemy poszczególne tematy, z których można kompionować tematykę szkoleń wedle uznania:

  1. Alkohol - czym jest alkohol, jak powstaje, jak oddziałuje na organizm człowieka.
  2. Alkohole mocne:
    • klasyfikacja, nazewnictwo,
    • historia i pochodzenie,
    • prawidłowe przyjęcie zamówienia i serwowanie napojów alkoholowych.
  3. Miksologia - warsztaty:
    • metody przygotowania koktajli,
    • popularne połączenia smaków,
    • przykłady popularnych koktajli, tzw. "klasyki" (historia, ciekawostki),
    • umiejętne przyjmowanie zamówień,
    • dobór koktajli do potraw,
    • przygotowanie i serwowanie koktajli w obecności konsumenta.
  4. Wódki:
    • produkcja, podział i charakterystyka.
    • wódki gatunkowe (m.in likiery, kremy),
    • wódki naturalne (brandy, cognac, metaxa, calvados),
  5. Whisky (szkocja, irlandia, japonia, ameryka):
    • produkcja i klasyfikacja,
    • walory smakowe, różnice i cechy szczególne,
    • historia przykładowych whisky 
  6.  Wina:
    • produkcja i podział win (czerwone, białe, musujące),
    • regiony i apelacje, walory smakowe,
    • przykłady najpopularniejszych szczepów,
    • wina wzmacniane, wina musujące,
    • serwowanie wina w obecności konsumenta, dekantacja,
    • dobór win do potraw.
  7. Piwa - panel degustacyjny:
    • produkcja, podził i klasyfikacja piw wg. podstawowych stylów warzenia,
    • czytanie etykiety: składniki, miary, jednostki określające cechy piwa,
    • zasady doboru piw do potraw.

- Kontakt -